Jedna od prvih asocijacija na Bajram je baklava koju mnogi zovu kraljicom bajramske trpeze. Riječ je o desertu napravljenom od tankih listova vučenog tijesta (jufke), premazanih otopljenim maslacem pa nadjevenim mljevenim i sjeckanim orašastim plodovima. Na našim su prostorima to najčešće orasi, dok se u drugim zemljama mogu naći i baklave punjene pistacijama, bademima, pa i čokoladom.

Poznata food blogerica Elma Alijagić (na Instagramu poznata kao elmagram_77) otkriva kako biste bez puno truda i brige napravili ovu poslasticu.

Od sastojaka bit će vam potrebno: 2 pakovanja jufke za baklavu, 1 kg jezgre oraha i 500 grama putera. Za agdu spremite: 1 kg šećera, 750 ml vode, 1 vanilin šećer i 2 kriške limuna. Agdu kuhati 5 minuta.

Priprema:

Pola kilograma oraha samljeti sitno, a pola na krupnije. Puter istopiti pa svaku jufku pomastiti prije nego što pospete orasima.

Na početak i na kraj staviti po tri jufke jednu preko druge. Između stavljati po jednu ili dvije i na svaku sipati malo mljevene i malo krupnije jezgre i sve tako dok sve ne potrošite. Obavezno ostaviti putera za kraj, pa premazati zadnje jufke.

Food blogerica objasnila: Kako da se ne uvrnu listovi tokom pečenja i kada zaliti baklavu

Korisni savjeti

Kako da se ne uvrnu listovi za vrijeme pečenja? Nakon što složite sve sastojke u tepsiju, zadnje tri jufke temeljito premažite puterom, da budu dobro slijepljene jedna za drugu. Kad izrežete baklavu, tada je pokrijte jednom cijelom jufkom.

Kako da se ne podižu listovi za vrijeme rezanja? Puter se brzo hladi pa tako i steže, te ujedno učvrsti zadnje tri jufke, koje se tako manje dižu dok se reže baklava.

Kako da znate kad je pečena? Baklava se ne peče na jakoj temperaturi već se suši između 150 i 180 stepeni. Sa temperaturom i vremenom je nemoguće biti 100% precizan jer nisu sve rerne jednake jačine, niti svi slažu baklavu u jednaku tepsiju, pa one nisu iste debljine. Zato se navija alarm i prati situacija. Baklava je pečena kad dobije zlatno žutu boju, a kad je izvadite iz rerne pa protresete tepsiju, ona klizi po tepsiji i odvaja se na prorezima.

Da li se može zalivati dok je vrela? Nikad ne zalivajte kada je vrelo oboje jer se i tako vrlo lahko mogu uvrnuti gornji listovi, posebno ako se pravi od najtanje jufke. Prvo ohladite baklavu, pa mlakom agdom zalijte. Nema potrebe da ijedno bude vrelo, jedino može oboje biti skroz mlako.