Sastojci:
1 kg pilećih zabataka
160 gr luka
160 gr mrkve
160 gr celera
800 gr pelata
600 gr tjestenine po izboru
100 gr halloumi sira
2 kašike emaslinovog ulja
2 kašike vinskog octa
Priprema:
1. Ispecite meso
U velikoj tavi zagrijte dvije kašike maslinovog ulja na jakoj vatri i propecite pileće zabatke sa svih strana, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Izvadite ih na tanjir i ostavite sa strane, prenosi Index.hr.
2. Prodinstajte povrće
U istoj tavi prodinstajte nasjeckani luk, mrkvu i celer, oko pet minuta, dok povrće ne omekša. Vratite piletinu natrag, dodajte 2 kašike crvenog vinskog octa i pustite da alkohol ispari.
3. Dodajte pelate
Rukama zdrobite pelat i dodajte ga u posudu, a zatim ulijte još malo vode. Pustite da zavre, a potom smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko sat vremena, povremeno miješajući, dok se meso ne počne raspadati s kostiju.
4. Skuhajte tjesteninu
U međuvremenu, skuhajte tjesteninu prema uputama s pakovanja u posoljenoj kipućoj vodi. Ocijedite.
5. Odvojite meso od kosti
Meso skinite s kostiju, usitnite viljuškom i vratite u umak. Maknite kožu i kosti. Po potrebi posolite i pobiberite.
6. Sve zajedno pomiješajte
Umiješajte tjesteninu u umak, narendajte većinu halloumija i promiješajte. Na kraju pokapajte s malo maslinovog ulja i narendajte ostatak sira po vrhu prije posluživanja.
Prijatno