Sastojci:

1 kg pilećih zabataka

160 gr luka

160 gr mrkve

160 gr celera

800 gr pelata

600 gr tjestenine po izboru

100 gr halloumi sira

2 kašike emaslinovog ulja

2 kašike vinskog octa

Priprema:

1. Ispecite meso

U velikoj tavi zagrijte dvije kašike maslinovog ulja na jakoj vatri i propecite pileće zabatke sa svih strana, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Izvadite ih na tanjir i ostavite sa strane, prenosi Index.hr.

2. Prodinstajte povrće

U istoj tavi prodinstajte nasjeckani luk, mrkvu i celer, oko pet minuta, dok povrće ne omekša. Vratite piletinu natrag, dodajte 2 kašike crvenog vinskog octa i pustite da alkohol ispari.



3. Dodajte pelate

Rukama zdrobite pelat i dodajte ga u posudu, a zatim ulijte još malo vode. Pustite da zavre, a potom smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko sat vremena, povremeno miješajući, dok se meso ne počne raspadati s kostiju.

4. Skuhajte tjesteninu

U međuvremenu, skuhajte tjesteninu prema uputama s pakovanja u posoljenoj kipućoj vodi. Ocijedite.

5. Odvojite meso od kosti

Meso skinite s kostiju, usitnite viljuškom i vratite u umak. Maknite kožu i kosti. Po potrebi posolite i pobiberite.

6. Sve zajedno pomiješajte

Umiješajte tjesteninu u umak, narendajte većinu halloumija i promiješajte. Na kraju pokapajte s malo maslinovog ulja i narendajte ostatak sira po vrhu prije posluživanja.

Prijatno