Kad je konzumiramo u obliku soka, poboljšava cirkulaciju krvi, pridonosi regulaciji pritiska i podstiče prirodnu detoksikaciju organizma.

Zbog svog specifičnog, zemljanog okusa, cvekla se u pićima često kombinuje s drugim sastojcima - najčešće limunom koji osvježava i blago neutralizira njen intenzivan ton, a po želji i voćem poput jabuke ili mrkve.

Nedavno iskustvo Bianca London, urednice u časopisu Glamour UK i direktorice web portala, potvrđuje koliko dobrobiti ima ovo ljubičasto gomoljasto povrće. Toliko je zavoljela napitak u kombinaciji s njim, da je prepolovila nekadašnji dnevni unos kofeina, pobijedila umor i, kako kaže, dobila vidljivo blistaviju kožu.

“Velika sam ljubiteljica kofeina. Toliko volim kavu da bi me čak i konobar upozoravao da su te količine štetne za srce. Konačno sam pronašla napitak koji mi je zamijenio jutarnju potrebu za većim količinama kofeina.Sastoji se od cvekle s jabukom, narandžom, celerom i đumbirom. Čim sam ga počela piti, osjetila sam porast energije i raspoloženja, ukinuo mi je ovisnost o kofeinu i izgledam bolje".

Možete probati njenu kombinaciju, a mi vam donosimo klasični domaći recept za sok od civekle.

Potrebni sastojci:

2 do 3 srednje velike cvekle

1 do 2 jabuke (za prirodnu slatkoću, po želji)

Sok od jednog limuna

Voda po želji

Naši stari su ga rado pili: Sok koji čuva srce, čisti jetru i snižava hipertenziju

Priprema:

Cveklu dobro operite, uklonite koru i ako su plodovi veći, narežite je na manje komade radi bržeg kuhanja.

Kuhajte u vodi oko pola sata, dok ne omekša. Nakon toga ostaviti da se ohladi i oguliti.

U blender stavite kuhanu cveklu, narezane jabuke (ako ih koristite) i sve prelijte svježe iscijeđenim limunovim sokom. Dodajte malo vode da se smjesa lakše sjedini. Kada dobijete glatku teksturu, procijedite sok kako biste dobili bistriji napitak.

Konzumirajte odmah ili ostavite u frižideru da se ohladi. Za dodatnu svježinu možete dodati malo meda ili kockice leda.

Ovaj prirodni napitak možete piti svaki dan – samostalno, kao dio doručka ili kao dodatak omiljenom smoothiju. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Sve blagodati soka od cvekle
Bogat vitaminima i mineralima:

Sok od cikle pravo je bogatstvo esencijalnih vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu (vitamin B9), mangan, kalij, željezo i vitamin C.

Poboljšava zdravlje srca:

Sadržaj nitrata u cikli se u tijelu pretvara u dušikov oksid. Ovaj spoj pomaže proširiti krvne žile, poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak, što je ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Podržava zdravlje jetre:

Sok od cvekle sadrži betain, koji pomaže u zaštiti jetre od toksina i smanjuje upalu.

Zdravlje kostiju:

Sok od cvekle je bogat nitratima, koji su neophodni za zdravlje kostiju, i sadrži hranjive tvari koje su dobre za kosti, uključujući folat, vitamin C, magnezij i bakar.

Smanjuje stres i tjeskobu:

Cvekla sadrži uridin, tvar koja pomaže u održavanju normalnog nivoa dopamina. Dopamin je neurotransmiter koji pomaže regulisati zdravlje mozga i kontroliše moždane centre za nagrađivanje, emocije i zadovoljstvo.

Visok sadržaj vlakana:

Vlakna su neophodna za održavanje dobrog mikrobioma u crijevima, što pomaže u probavi i sprječava zatvor, a pomaže i onima s probavnim problemima, poput upalne bolesti crijeva, prenosi Slobodna Dalmacija.