Potrebni sastojci:
Za tijesto
500 g brašna
1 kesica suhog kvasca
1 kašičica šećera
250 ml tople vode
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
Za nadjev
200 g krem sira
150 g rendane gaude
50 g rendanog parmezana
2–3 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
Origano po želji
Priprema
U manjoj posudi pomiješajte malo tople vode i kašičicu šećera, pa dodajte suhi kvasac. Ostavite da odstoji desetak minuta dok se kvasac ne aktivira. U veću zdjelu sipajte brašno, dodajte nadošli kvasac, preostalu vodu, maslinovo ulje i so. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, dok se volumen ne udvostruči.
U međuvremenu pripremite nadjev. U zdjeli pomiješajte krem sir, rendanu gaudu i parmezan, dodajte sitno isjeckani bijeli luk i origano. Sve dobro sjedinite, piše Radiosarajevo.
Kad tijesto naraste, kratko ga premijesite i podijelite na dva dijela. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki dio u ovalni ili okrugli oblik. Ravnomjerno rasporedite nadjev preko tijesta, pa pažljivo prenesite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 220°C oko 15 do 20 minuta, dok pogačice ne porumene i sir se lijepo ne istopi. Kada su gotove, ostavite ih nekoliko minuta da se prohlade