Koja vam je prva asocijacija na Grčku? Znam, mnogi od vas će reći Atina, Akropolis, neki će pomenuti masline i feta sir, a meni sa druge strane prva asocijacija je Solun i stara izreka “Do Soluna sto somuna…”, mada sada već nije baš tako. Do Soluna se iz Sarajeva stiže za oko sat leta..

Gastronomska ponuda Soluna
Kulinarska kultura grada uglavnom potiče s istoka, a posebno izbjeglica iz Male Azije koje su se ovdje naselile tokom 1920-ih i sa sobom donijele tajne svoje kuhinje.
Doručak - Bougatsa :Solunjani doručak shvataju vrlo ozbiljno, a najpoznatiji izbor je bez ikakve sumnje bougatsa. Značenje bougatse je vjerovatno "sirast ili slatki nadjev pite, zatvoren i zapečaćen u tijestu ”. Tradicionalni recept može biti slani, punjen sirom ili slatki, punjen kremom od griza i preliven šećerom u prahu i cimetom. Osim tradicionalnih okusa, danas možete pronaći bougatsu punjenu mesom, špinatom ili čokoladom.

Ručak: Meze i Souvlaki ili Pita Gyro sendvič : Tipičan grčki ručak, osim glavnog jela, uključuje puno predjela ili "mezedes" - male porcije različitih vrsta hrane koje su tu da podgriju apetit za glavno jelo. Preporuka za mezu - pita od špinata i začinjeni zapečeni feta sir s paradajzom i paprikom znan kao bougiourdi.

Glavni street food, sve od najsjevernijeg dijela Grčke do najjužnijeg otoka je Souvlaki. U Solunu je jednako popularan, ali se zove “Pita Gyro Sandwich”. Sastojci su uglavnom isti: gyros, meso, na roštilju posluženo zamotano u pita hljeb s pomfritom, paradajzom, lukom i umakom. Umjesto svevremenskog klasičnog tzatziki umaka, tu je i pikantni umak od sira ili "tirokafteri", koji je vrlo popularan u sjevernoj Grčkoj.

Desert - Trigona: Solun kao gastronomska prijestolnica Grčke, neće te razočarati ni na polju slastica. Slatki raj deserata čeka posjetitelje s raznolikim okusima i teksturama, od tradicionalnih peciva prepunih sirupa do ukusnih profiterola i sladoleda.Ipak za mnoge je favorit Trigona što na grčkom znači trokuti, a poslastica je dobila ime po trokutastom obliku hrskavih korneta koji su punjeni kremom.Njihova posebnost je i u tome što su I dalje ručno rađeno po starim receptima.
Hrana je vjerovatno nešto najbolje što ćete pronaći u Solunu. Taverne su svuda, neke čak neugledne na prvi pogled, ali sa nekim od najboljih jela koja ćete probati. Od mediteranskih do klasičnih balkanskih jela, solunska kulinarska scena može zadovoljiti i najizbirljivije nepce, uz cijene od 6 do 15 eura po porciji.

Noćni život Soluna
Solun je studentski grad, sa jednim od najvećih univerziteta, a dobro je pozicioniran kada je riječ i o studentima iz Grčke, ali i onima iz susjedne Albanije i Sjeverne Makedonije. Upravo zbog te činjenice, u Solunu ćete pronaći veliki broj barova i taverni, ali i noćnih klubova. Popularna mjesta za izlazak su četvrti oko Aristotelovog trga, Tsimiski ulica i Ladadika.

U blizini Bijelog tornja se nalaze i brodići koji za cijenu jednog pića nude polusatnu vožnju po luci. Cijene pića na brodu iste su kao i u barovima na kopnu, možete ostati i nekoliko vožnji ako želite.
Najljepša mjesta za odmor
Najbliža plaža se nalazi oko 25 kilometara od centra grada i do nje možete doći na nekoliko načina, uključujući brodić koji polazi ispred Bijelog tornja i saobraća nekoliko puta na dan.
Morsko seoce Agia Triada, smješteno 50-tak kilometara od centra, je savršen bijeg od stvarnosti. Bez previše turista i noćnih klubova, sa pješčanim plažama i lokalnim tavernama. Zalazak sunca tek u 21 sat je nezaboravan događaj

Ukoliko vam je Agia Triada ipak malo daleko od grada, u predgrađu Peraia ćete pronaći nešto življu okolinu, sa više plažnih barova i većim izborom smještaja. Peraia ima plavu zastavicu, što garantuje kvalitet plaže i mora.

Solun je izuzetno dobro povezan sa ostalim grčkim ljetovalištima, pa odavde možete otiću u Chalkidiki autobusom ili automobilom, ili na otok Skiathos koji je udaljen oko 3 sata vožnje trajektom. Možete posjetiti i čuveno planinsko područje, Meteore, do kojih se organizuju brojni turistički izleti.

Solun, grad u kojem zalasci sunca pričaju posebne priče
Dok sunce lagano hita na počinak, dok se oglašavaju brodske sirene i galebovi, na obali i u kafićima vri od ljudi. Počinje još jedna prelijepa noć u Solunu, gradu koji nikada ne spava, koji voli da mu se dođe u goste, da mu se radujete i da mu se što češće vraćate.
