Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izrekla je danas prvu kaznu za zloupotrebu djece u političke svrhe.

Prema izmjenama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo Christian Schmidt, zabranjeno uključivanje djece u aktivnosti koje mogu biti povezane s političkim zagovaranjem ili promocijom.

Ovu zakonsku odredbu, kako je utvrdio CIKBiH prekršio je SNSD Milorada Dodika, na način da su na jednoj pozorišnoj predstavi za djecu za koju je ulaz bio besplatan u publici bila djeca, a u prvim redovima u sali gdje se predstava odvijala sjedili se pristalice SNSD-a među kojima i Nikola Šobot, koji se i obratio publici, odnosno djeci.

CIK je utvrdio da je SNSD u svojim objavama naveo da je održana ta predstava i da su „kvalitetno proveli vrijeme sa sugrađanima“, a ti sugrađani su bila djeca u publici.

Komisija je ocijenila da su u ovom slučaju djeca zloupotrijebljena u političke svrhe i zbog toga je SNSD kažnjen s novčanim iznosom od 4.500 KM.

Željko Bakalar, član CIK-a, podsjetio je da je u BiH i ranije bilo masovne zloupotrebe djece u političke svrhe, ali da to do ovogodišnjih izmjena Izbornog zakona BiH nije bilo kažnjivo.

CIK je u ovom predmetu postupao po prijavi PDP-a koja je sadržavala i primjedbe na zloupotrebu resursa u ovom slučaju, što Komisija nije uspjela dokazati.