Nakon što je građane Sarajeva uznemirilo ubistvo u sred dana koje se dogodilo na Vilsonovom šetalištu, oglasili su se KO Žene SDA Sarajevo.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

- Sarajevo, glavni grad poznat po svojoj bogatoj historiji, kulturi i gostoprimstvu, u posljednje vrijeme suočava se sa ozbiljnim problemom sigurnosti. Svakodnevni obračuni kriminalnog podzemlja, duboko uznemiruju našu zajednicu i otvaraju važno pitanja o stanju sigurnosti. Posljednje ubistvo, ,,u po bijela dana,, još jedan je u nizu pokazatelja katastrofalne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Ovaj događaj nameće i još jedno pitanje: da li je Sarajevo postalo poprište za obračunavanje svih pojedinaca koji su druge strane zakona? Ako se ovakve likvidacije mogu desiti na našim ulicama i to u toku radnog dana, ko garantuje da se sutra to neće desiti nekom nevinom prolazniku? Majke strepe za sigurnost svoje djece, a djeca se boje za svoje roditelje. Garantuje li nam ministar Katica da sutra nečija majka neće izgubiti dijete ili dijete izgubiti majku zbog nasilja na ulicama? Važno je istaći da se likvidacija desila u Vilsonovom šetalištu koje je oduvijek važilo za oazu mira u našem gradu, mjesto gdje roditelji provode vrijeme sa djecom. Najstariji članovi društva vrijeme šetnje upravo provode tu, odmarajući na klupama, a ispred jedne od njih se desio i ovaj strašni zločin.

Ovo nije samo statistika, već direktan utocaj na kvalitet naših života i osjećaj sigurnosti. Obećali su vladavinu prava i pravde, a nisu u stanju spriječiti likvidacije i njene pokušaje, skoro pa svakodnevno. Vlast u Kantonu Sarajevo i njeni nadležni organi moraju hitno preduzeti konkretne korake kako bi osigurali bezbjednost svih građana. Tražimo pojačane mjere sigurnosti, veću prisutnost policije na ulicama i brže reagovanje na prijetnje i incidente. A je li naša vlast sposobna odgovoriti na ove izazove? Nažalost, i običnom građaninu je vidljivo da nije.

Mi građani Sarajeva zaslužujemo da se osjećamo sigurno. Ne smijemo dozvoliti da naš grad postane mjesto gdje se pojedinci obračunavaju na uštrb sigurnosti nevinih ljudi. Pozivamo sve relevantne institucije i vlast da se napokon počnu baviti prioritetnim problemima i ulože napore u borbi protiv kriminala i da se ozbiljno posvete rješavanju ovog problema. Pozivamo i one koji kritikuju Stranku demokratske akcije kao opoziciju, a zbog reakcija na sigurnosnu situaciju, da ne zaborave da je upravo njihova stranka nastajala na tragediji jedne porodice, i da su upravo oni članove te iste porodice involvirali u politiku, ne bi li dobili naklonost javnosti i glasača. Neka ne zaboravljaju, ili neka odstupe sa pozicija sa kojih ne znaju djelovati - poručile su Žene SDA