Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije reagirao je na današnje saopćenje Naše stranke u kojem, između ostalog, ova stranka pominje 25 godina vlasti SDA u Kantonu Sarajevo.

Naša stranka je, prethodno, reagirala na saopćenje iz SDA KS, odnosno na kritike Trojci. U reakciji je Naša stranka, između ostalog, navela da "SDA nije činila greške već zlodjela", te da "sa SDA neće ni njihovi takozvani partneri Demokratska fronta i SBiH".

Odgovorili su iz SDA KS.

- Ali da vidimo šta su činjenice?

Prvi premijer KS je bio rahmetli Mustafa Mujezinović i to je period obnove Sarajeva na koji smo izuzetno ponosni.

To je možda primjer najbrže obnove jednog grada porušenog opsadom i agresijom u svijetu.
Nakon njega Premijeri KS su bili:

Beriz Belkić (SBiH), 1998. - 2001. godine;
Nermin Pečanac (SDP), 2001. - 2003. godine;
Denis Zvizdić (SDA-NIP), 2003. - 2007. godine;
Samir Silajdžić (SBiH), 2007. - 2008. godine;
Besim Mehmedić (SBiH), 2009. - 2010. godine, mandat je kao v.d. premijera završio Zlatko Mesić (SBiH), 2011. godine;
Fikret Musić (SDP), 2011. - 2012. godina;
Suad Zeljković (SDA), 2012. - 2014. godina, mandat je kao v.d. premijera završio Muhamed Kozadra;
Elmedin Dino Konaković (SDA-NIP), 2014. - 2018. godina, funkciju premijera do kraja mandata, to jeste nepunu godinu dana, obnašao je Adem Zolj;
Edin Forto (Naša Stranka), 2018. - 2023. godine sa pauzom od nepunih godinu dana u 2020. godini kada je funkciju premijera obnašao Mario Nenadić (SBB);
Nihad Uk (Naša Stranka), od 2023. do danas.

Situacija na poziciji gradonačelnika i načelnika gradskih općina u posljednjih 25 godina, još manje ide u prilog Našoj stranci, jer su i tu dominirali kadrovi današnje Trojke, posebno u Općini Centar u kojoj sa izuzetkom od četiri godine, vladate posljednih 25 godina.

Dakle, u posljednjih 25 godina SDA je, ako se izuzme period u kojem su premijeri bili Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković i drugi zamjenik predsjednika NIP-a Denis Zvizdić, imala premijera svega nepune tri godina!

Dok "Naša Stranka", recimo, drži poziciju premijera već šestu godinu - saopćeno je iz KO SDA.

Kako se nadalje navodi, u tih šest godina, Kanton Sarajevo je zadužen skoro 700 miliona KS i doveden na ivicu dužničkog ropstva, a stanje je u svim oblastima i resorima urušeno.

- Od zdravstva, preko komunalne privrede, pa do sigurnosti - sve ste uništili.

Kanton Sarajevo je pod vladavinom NS i Trojke pretvoren u divlji zapad gdje se vrše ubistva i pokušaji ubistva u sred bijela dana na javnim mjestima.

Kada ste kod neregularnih diploma, upravo kadrovi Trojke uglavnom imaju kupljene diplome sa "renomiranih" univerzitetskih centara od Sokoca do Goražda.

Nije ni čudo što se FASTO u takvoj konkurenciji nameće kao ozbiljan rasadnik kadrova Trojke.
Istina jeste da su "Naša Stranka" i Trojka u posljednjih šest godina od Sarajeva napravili globalni centar, ali ne privrede, nauke, kulture, umjetnosti ili sporta, nego globalni centar pranja novca od svjetskih tokova droge.

Radeći to usput ste uništili sve ono što je u ovom gradu, uprkos vladavini SDP-a i vaših koalicionih partnera (NIP-a) kroz SDA, ovom gradu ostalo od urbanizma.

Mi smo svoje greške shvatili, a vi ste naše greške uzeli sebi za lidere, zato ćete svi zajedno veoma brzo završiti na smetljištu političke historije.
P.S. Edinu Forti bi bolje da se kao ministar u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine bavi stacioniranjem helikoptera i jedinice Policije Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine, jer to je čin rušenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Bolje je da se na vrijeme bavi tim stvarima u skladu sa svojim nadležnosima, jer u suprotnom morat će ponovo preko Igmana dezertirati iz Sarajeva i BiH - navedeno je u saopćenju KO SDA, kojeg potpisuje Faruk Kapidžić.