Ministri odbrane zemalja članica NATO-a okupili su se u četvrtak u Briselu kako bi razgovarali o podršci Ukrajini, javlja Anadolu.

-Pozabavit ćemo se hitnim potrebama za dodatnim zalihama, oružjem protuzračne odbrane, municijom - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uoči dvodnevnog samita.

Očekuje da će ministri NATO-a dogovoriti plan za sigurnosnu pomoć i obuku NATO-a za Ukrajinu.

-Takođe ćemo razgovarati o dugoročnom finansijskom obećanju za koje očekujem da će se saveznički lideri dogovoriti na samitu NATO-a u julu - rekao je Stoltenberg.

Upitan o isporuci sistema protuzračne odbrane Patriot Ukrajini, Stoltenberg je rekao da zemlje saveznice "naporno rade" na tom pitanju.

-Očekujem da će se saveznici oglasiti u narednim danima i sedmicama - istakao je generalni sekretar NATO-a.

Na pitanje o stavu Mađarske o sukobu u Ukrajini, šef alijanse je rekao da ta zemlja "neće biti dio finansijskog obećanja", ali da neće blokirati saveznike da napreduju s planom.

Mađarska će nastaviti da ispunjava "sve svoje druge obaveze prema NATO-u", naglasio je Stoltenberg, ističući da je cilj "minimizirati rizik od praznina i kašnjenja".

Podsjetio je da su ranije ove godine kašnjenja u vojnoj podršci SAD-a i nekoliko evropskih saveznika "napravila razliku na bojnom polju" i omogućila Rusiji da potisne i "zapravo zauzme više teritorije u Ukrajini".

Stoltenberg je, na pitanje o trenutnoj unutrašnjoj političkoj situaciji u Francuskoj, rekao da očekuje da će Pariz "i u budućnosti ostati čvrst i važan saveznik".