Najvažniji infrastrukturni projekat u Federaciji BiH – a to je izgradnja autoceste na Koridoru Vc - posljednjih mjeseci pratili su kašnjenja, probijanje rokova, izmjena ugovora, nedostatak novca. Međutim, problemi su uglavnom otklonjeni i trenutno je u izgradnji 61 kilometar autoceste. Nakon što je Vlada Federacije usvojila Nacrt odluke o izmjeni prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju na Koridoru Vc, Nacrt je usvojen i u Federalnom parlamentu. Ova odluka, kojom će biti realizovano novo isključenje na lokaciji Nemila, vrlo je značajna za razvoj privrede i ostanak stanovništva u 11 mjesnih zajednica.

Za oko 20.000 stanovnika nemilskog sliva izmjena regulacijskog plana koji se odnosi na izgradnju isključenja s autoputa kod Nemile ima višestruki značaj.
Kako je kazala Ajla Redžić, zamjenica predsjednika MZ Nemila, priključak na autoput olakšava apliciranje na razne projekte koji doprinose mjesnim zajednicama nemiliskog sliva.

Inicijativa je pokrenuta na Gradskom vijeću prije 4 godine. Podsjećamo da su predstavnici 11 mjesnih zajednica u oktobru prošle godine uputili zahtjev Parlamentu Federacije BiH, a što je podržala i Gradska uprava Zenica, za hitno usvajanje dopune Prostornog plana, a kojom bi se omogućila izgradnja uključne, odnosno isključne petlje kod Nemile.

- Ja sam kao gradski vijećnik 2020. godine podnio inicijativu da Nemila dobije priključak, uz pomoć građana koji žive na ovom području. Dinamika je spora, prošlo je sve nivoe, neki dan je na Federalnom parlamentu usvojena ta inicijativa i nadam se da će na narednoj sjednici Doma naroda također biti predmet rasprave, očekujem punu podršku svih - izjavio je za FTV Alen Kapković, zastupnik Pokreta u Skupštini ZDK-a.


„Kao neko ko je podnosio inicijativu za ubacivanje regulacionog plana Koridora Vc, upravo zbog te Nemile, izuzetno sam zahvalan i zastupnicima iz opozicije, koji su zajedno sa vladajućom većinom izglasali tu odluku i nadam se da će u narednom periodu ta neka saradnja biti na istom nivou za dobrobit svih građana Federacije“, kazao je Kenan Uzunović, zastupnik u Parlamentu FBiH.


Izgradnja uključne i isključne trake nema mnogo veze s ostalim benefitima izgradnje autoputa i brzine saobraćaja od Zenice prema Žepču, ali je vrlo značajna za izgradnju novih poslovnih zona na području Nemile, te sprečavanje iseljavanja stanovnika tog kraja.
- Ja sam ugostitelj. I svim ostalim privrednicima ovog kraja veoma bitno je da dobijemo taj priključak - iz jednog prostog razloga, a to je da zadržimo radna mjesta i da im povećamo broj. Sigurno će se desiti da taj priključak dobijemo, a ako priključka ne bude - to će biti jedno slijepo crijevo, ta radna mjesta će se ugasiti - kaže Emir Ajanović.

Podsjećamo, problemi na dionici Nemila - Poprikuše su otklonjeni, a planirano je da kompletna dionica bude u funkciji već naredne godine. Finansijska konstrukcija izgradnje koridora od sjevera ka jugu zemlje je završena, rekao je za FTV Denis Lasić, direktor Autocesta FBiH.

Intenzivno se radi, a povezivanjem sjevera s jugom zemlje očekuje se rast industrije, poljoprivrede i turizma od čega bi korist trebali imati svi.