Nastavlja se potraga za malom Valerijom (9), koja je nestala u ponedeljak ujutro u gradu Debeln u Njemačkoj kada je krenula na školski autobus.

Pored Njemačke, policija istražuje Češku, Poljsku i Ukrajinu, iz straha da je djevojčica, porijeklom iz Ukrajine, možda vraćena nazad u domovinu, prenosi Bild.

-Veoma velika zabrinutost je u Debelnu. Takođe osjećam jasnu želju ljudi da pomognu - rekao je gradonačelnik malog grada od 24.000 stanovnika.

U potragu su se uključili i privatni timovi.

Bild napominje da postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kako samostalna potraga za nestalom ukrajinskom djevojčicom ne bi ometala policijsku istragu.

-U principu, privatne pretrage nisu zabranjene. Nećemo intervenisati u vezi sa tim - rekao je za Bild portparol policije Andžej Ridžik (39).

Ali policija ima malo nade da će njihove sopstvene operacije potrage biti uspješne, pošto su obično ograničene na područja koja su policajci već pročešljali.

Istovremeno, policija upozorava privatne timove za potragu da ne ulaze na tuđe privatne posjede bez saglasnosti vlasnika imovine.

-Pomaže nam mnogo više ako svako pogleda u sopstveno okruženje i vidi gdje bi mogla biti skloništa - kaže Ridžik.

On poziva građane da provjere svoje bašte, podrume, garaže, šupe i tavane. Možda se nestala Valerija tamo krije.

-Važno je da se svaki trag, ma koliko mali, odmah prijavi policiji. To može biti, na primjer, komad odjeće kojeg ranije nije bilo ili nešto što ukazuje na mjesto za spavanje ili pakovanja hrane koja su nova - rekao je portparol policije.

Kako je saopšteno iz policije, istraga se nastavlja u svim pravcima. Trenutno se ne isključuje zločin. U četvrtak je održana najveća operacija potrage od Valerijinog nestanka, sa više od 300 pripadnika hitnih službi.

Građani su se odazvali na poziv policije i provjeravaju svoje okruženje, među kojima je i Sandra Streil (44).

Ona je takođe zabrinuta za sudbinu male Valerije, zbog čega je provjerila svoj podrum. Nažalost, od Valerije ni traga.