Prvi “Maraton u pustinji Kapadokije“ počeo je stazom dugom 30 kilometara u okrugu Goreme u Nevsehiru, u regiji Centralna Anatolija u Turskoj, javlja Anadolu.

Oko 300 trkača iz 42 zemlje učestvuje u ovoj izazovnoj trci, a sportisti su proveli noć u šatorima postavljenim na startnoj liniji u dolini Kiliclar, pripremajući se za trku koja je počela u 5:30 po lokalnom vremenu.

Trkači će preći slikovite doline Kiliclar, Gulludere, Kizilcukur, Ask i Guvercinlik, poznate po zapanjujućim vilinskim dimnjacima i završiti trku kod sela Cavusin.

-Ranije smo organizovali ovaj pustinjski maraton u Jordanu, Egiptu i Maroku, a sada smo oduševljeni što smo u Kapadokiji. Učesnici su oduševljeni jer je ovo divno mjesto. Veoma smo sretni što smo ovdje. Pogled oduzima dah sa balonima na vrući vazduh koji doprinose ljepoti trčanja - rekao je organizator događaja Cyril Gauthier za Anadolu.

Svečana dodjela nagrada biće održana u Goremeu.

Kapadokija je jedna od najatraktivnijih regija Turske, koja privlači turiste svojim prekrasnim prirodnim ljepotama i istorijskim lokacijama.

Ova bajkovita regija svake sezone nudi jedinstveno iskustvo sa svojim pećinskim hotelima, šarenim balonima na vrući vazduh, posebnim kulturnim sadržajima i vinogradarskim i grnčarskim naslijeđem starim hiljadama godina. Pored jedinstvene gastronomije, među najvažnijim razlozima za obilazak ove regije su vilinski dimnjaci, pećinski hoteli i letovi balonima.