Milorad Dodik je političar koji se najviše puta sastao sa predsjednikom Rusije od početka agresije na Ukrajinu. Prije svesrpskog sabora koji se održao u Srbiji ponovo je boravio u Rusiji gdje se sastao sa Putinom.

Ovim sastancima sa predsjednikom Rusije, Dodik pokušava da pokaže mišiće i snagu kako bi među svoim glasačkim tijelom pokazao kako je manji bh. entitet RS važan Putinu.

O ovome je govorio u emisiji '7plus' Aleksandrom Popovom, Direktorom centra za regionalizam iz Novog Sada.

-Evropa nam je blizu a Rusija daleko. Sve je to priča za narod. Veliki Putin nas podržava a Rusija će nas zaštiti. Ukoliko se zakuha kod nas Putinu je bitno da se skrene pažnja s onoga šta radi u Ukrajini. Dodik zaštitu od Putina ne može dobiti. Veću koristi ima Putin koji preko svojih pijuna može da destabilizira Evropu – ističe Popov.

Popov je istakao kako je problem BiH konstruktivna greška koja se nije ispravila nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Kako kaže, susjednim državama je na ovaj način dopušteno da se miješaju u unutarnja pitanja BiH.

-Nije problem samo infiltriranje u institucije. Da je BiH funkcionalna država plemenske vođe ne bi mogle raditi šta rade. Ovdje je problem u konstruktivnoj grešci. Cilj Daytona je bio da se zaustavi rat. Tvorci Daytona su bili svjesni da BiH ne može biti ovako funkcionalna te su mogli u roku od pet godina da je učine funkcionalnom kako BiH ne bi bila jedna vrsta protektorata. Ovako je dopušteno, ne samo unutrašnjim igračima da se zaigraju, susjednim državama koje destabilizuju BiH. Kod nas često političari kažu da je Srbija garant Daytonskog sporazuma a zapravo je samo potpisnik dok su velike sile garanti Daytonskog sporazuma – govori Popov.