Cristiano Ronaldo bio je dvostruki strijelac u pobjedi njegovog Portugala u pripremnoj utakmici za Euro protiv Irske. Portugal je na gradskom stadionu u Aveiru savladao goste sa 3:0 a pored Ronalda strijelac je bio i Joao Felix.

Prvi gol Irskoj učinio je Ronalda prvim fudbalerom u historiji koji je postizao pogotke za reprezentaciju svake godine kroz 21 godinu u nizu bez prekida! Prvi je zabio Grčkoj na Euru 2004. godine, što mu je bilo prvo Europsko prvenstvo u karijeri. U Njemačkoj će mu biti šesto prvenstvo. Time je dodatno popravio svoj rekord po broju pogodaka za nacionalnu selekciju, sada ih ima 130, i to u također rekordnih 207 nastupa. Ujedno je time došao i do 895 golova ukupno u karijeri.

- Znam da mi nije ostalo puno godina u nogometu. Svaka godina mi je svojevrsni poklon. Sama činjenica da igram u ovim godinama je dar a meni je 39 i zato se svake godine trudim što više uživati u ovom sportu. Važno je biti fizički i mentalno u dobrom stanju kako bih pomogao ekipama za koje igram. – izjavio je jedan od najboljih fudbalera svijeta ikada.

Portugal je na Evropskom prvenstvu koje počinje u petak u grupi F, sa Turskom , Gruzijom i Češkom. Prvu utakmicu će igrati u utorak od 21h protiv Češke.

(O. Š)