Gotovo sedam mjeseci, koliko je proteklo kako je dr. Ahmed Šahin (Shahin) sa svojom peteročlanom porodicom izbjegao iz pakla Gaze u BiH, ovaj pedijatar, koji je medicinu završio u Tuzli, nema riješen izbjeglički status.

- Dali su mi bijeli karton s fotografijom na kojem je i latinično i ćirilično ispisano „supsidijarna zaštita“. Pitao sam šta to znači, ali mi niko nije znao objasniti. Osjećam se kao u zatvoru. Ne mogu putovati, jer su mi rekli da mi neće dati da se vratim, a rado bih posjetio brojnu porodicu koji su izbjegli od Jordana do Njemačke. Neki od njih imaju samo mene. I, onda se pitam, pa kakva su to prava - ispričao je dr. Šahin za "Avaz".

"Nije vidio sunca"

Dr. Šahin ima sina koji je 100-postotni invalid. Otkako su se smjestili u Sarajevo, kako nam je rekao, njegov sin „nije vidio sunca“.

- Boli me i što nemamo zdravstveno osiguranje, ponajviše zbog njega. Predali smo sve papire i rečeno nam je da ta procedura može potrajati 45 dana - rekao nam je on.

Njegova porodica živi od prodaje tradicionalnog hljeba. Mislio je, rekao nam je, da će uspjeti naći posao, jer je u Gazi kao pedijatar radio od 1995. godine, kada je diplomirao u Tuzli.
Izbjeglice iz Gaze zimus stigle u BiH - Avaz

Izbjeglice iz Gaze zimus stigle u BiH. Facebook

- Sve ide veoma sporo. Vaši ljudi su divni, ali ovo nije život - rekao nam je dr. Šahin.

On je po dolasku u BiH kratko bio smješten u Izbjegličko-prihvatnom centru u Salakovcu kod Mostara. Prvi je izrazio želju, isključivo zbog bolesnog sina, da napusti Centar. U tom centru, koji djeluje pod okriljem Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, smješteno je 19 osoba koje su izbjegle sa sjevera Gaze. Neki od njih su državljani BiH, dok ostali čekaju status.
15 zahtjeva

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice rečeno nam je da su oni tu smješteni po osnovu potpisanog protokola s Ministarstvom sigurnosti BiH, koje je i jedino nadležno za rješavanje statusa palestinskih izbjeglica.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH su u odgovoru za naš list podsjetili na to da je odlukom Vijeća ministara o odobravanju ulaska u BiH pod posebnim uvjetima državljana Palestine koji su srodnici državljana BiH, od 19. novembra prošle godine odobren ulazak pod posebnim uvjetima za 30 državljana Palestine.

- Do sada je Ministarstvo sigurnosti BiH, Sektor za azil, zaprimilo 15 zahtjeva za azil, kojim su obuhvaćene 24 osobe. Odobrena su četiri zahtjeva za međunarodnu zaštitu koji obuhvataju 11 osoba, priznanjem supsidijarne zaštite, dok je 11 zahtjeva s 13 osoba u procesu razmatranja osnovanosti zahtjeva za azil - rečeno nam je.
Bez odbijanja

Naglasili su da nije bilo odbijenih zahtjeva za azil državljana Palestine.

- Ministarstvo ispituje osnovanost zahtjeva za azil u jedinstvenom postupku tako što prvo ispituje uvjete za dodjelu izbjegličkog statusa, a ako nisu ispunjeni uvjeti za dodjelu izbjegličkog statusa, ispituje uvjete za dodjelu statusa supsidijarne zaštite - kazali su iz Ministarstva sigurnosti BiH.