Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump izazvao je aktuelnog američkog predsjednika da napravi kognitivni test, ali je u sljedećoj rečenici pobrkao ime vlastitog ljekara. Republikanski predsjednički kandidat redovno kritikuje Bidena zbog njegovih raznih gafova.


Trump je, govoreći u Detroitu, doveo u pitanje predsjednikovu mentalnu oštrinu.

-On čak i ne zna šta riječ 'inflacija' znači. Mislim da bi trebao napraviti kognitivni test kao što sam ja napravio - izjavio je Trump, prenosi Sky News.


Nekoliko sekundi kasnije, nastavio je: "Doktor Ronny Johnson. Znaju li svi Ronnyja Johnsona, kongresmena iz Teksasa? Bio je ljekar Bijele kuće i rekao je da sam ja najzdraviji predsjednik u historiji pa mi se odmah jako svidio.

Trump pozvao Bidena na kognitivni test pa u sljedećoj rečenici napravio gaf


Biden na sarkastičan način čestitao Trumpu rođendan

Međutim, očito je mislio na Ronnyja Jacksona, koji je bio ljekar u Bijeloj kući tokom dijela njegovog predsjedničkog mandata.

Jackson je 2021. izabran u Kongres i jedan je od najglasnijih Trumpovih boraca na Capitol Hillu.

Trump pozvao Bidena na kognitivni test pa u sljedećoj rečenici napravio gaf

Trump je 2018. na vlastiti zahtjev poduzeo kognitivni test, rekao je tada Jackson novinarima. Ispit je osmišljen za otkrivanje ranih znakova gubitka pamćenja i drugih blagih kognitivnih oštećenja.

Trump, koji je u petak napunio 78 godina, postavio je pitanje treba li se Biden kao 81-godišnjak uopće kandidirati za drugi mandat.


Biden se također narugao Trumpovim godinama. "Čestitka jednog starca drugome. Godine su samo broj", napisao je Biden u sarkastičnoj čestitci.