Ovaj bogati tost s tunom odličan je za dane kad vam se ne kuha i kada u kuhinji nemate gotovo ništa - tek možda koju konzervu, jednu zaboravljeni paradajz i tužnu polovicu luka koja samuje u hladnjaku.
Tuna iz konzerve odlična je osnova za zdrav sendvič koji može zamijeniti i čitav ručak, a za dašak egzotike, tost ili pecivo zamijenite tortiljom. A samo deset minuta posla za pola dana sitosti - zvuči više nego dobro.
Sastojci:
140 g tune iz konzerve, ocijeđene
280 g kukuruza iz konzerve, ocijeđenog
½ luka, nasjeckanog na sitno
1 svežanj korijandera, nasjeckanog na sitno
2 kašike umaka od paradajza
1 limeta, iscijeđena
ljuti umak, po želji
sol
biber
200 g kiselog vrhnja
8 listova zelene salate, usitnjene
1 paradajz, narezan na kriške
4 okrugla peciva, prerezana na pola ili 8 malih tortilja ili 8 kriški tosta
Priprema:
Istresite tunu u zdjelu i usitnite je viljuškom. Umiješajte kukuruz, luk, korijander, umak od paradajza i sok limete. Začinite s malo ljutog umaka, posolite, pobiberite i dobro promiješajte.
Kašikom rasporedite po hljebu ili tortiljama. Na svaku krišku dodajte salatu, paradajz i kašiku kiselog vrhnja . Na svaku tostadu stavite kašiku kiselog vrhnja i po želji još ljutog umaka, prenosi N1.