H.O. “Međunarodni forum solidarnosti Emmaus” u Klokotnici, Doboj Istok, danas je svečano otvorio Centar za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju “Veliko Srce” uz prisustvo brojnih zvanica, donatora iz zemlje i inostranstva.

Centar je izgrađen zahvaljujući velikodušnoj podršci donatora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata- Fondacije Veliko srce (The Big Heart Foundation), a opremanje zahvaljujući donacijama Diplomatskog zimskog bazara, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica.

Ovaj savremeni i multifunkcionalni objekat osmišljen je da pruži neophodnu podršku djeci sa poteškoćama u razvoju iz općine Doboj Istok i šire.

Ima za cilj da osnaži socijalno-psihološke potrebe djece sa poteškoćama u razvoju kroz organizaciju aktivnosti i radionica edukativno-zabavnog sadržaja.

-Želim da izrazim zahvalnost timu MFS-EMMAUS-a i svima koji su doprinijeli ovom projektu. Kada smo prvi put stigli u Bosnu početkom 2023. godine bili smo impresionirani fokusom MFS-EMMAUS-a na nedovoljno opslužene zajednice kao i njihovom posvećenošću te kvaliteti projekta. Ovaj pristup je u velikoj mjeri usklađen sa misijom naše Fondacije, da uzdigne najugroženije zajednice - izjavila je Noura Alnoman predstavnica Fondacije Veliko Srce.

-Ova priča je počela mnogo ranije, tačnije prije dvije godine kada smo intenzivno organizovali radionice sa djecom u našem Dnevnom centru. Radionice smo organizovali dva puta sedmično, a aktivno učešće su uzimali i roditelji kao i volonteri. U Dnevni centar je trenutno upisano 49, a 36 djece ga redovno posjećuje. Uvidjevši potrebu za postojanjem istog na našoj Općini, odlučili smo se za izgradnju jednog ovakvog Centra koji će imati veće kapacitete i u kojem će djeca imati mnogo bolji i kvalitetniji prostor za rad. Kamen temeljac za izgradnju Centra postavljen je 18. maja 2023. godine, a danas evo s ponosom možemo reći da smo ostvarili svoj cilj a to je stvoriti sigurno, podržavajuće i stimulativno okruženje za djecu sa poteškoćama u razvoju gdje će se moći razvijati, učiti i družiti – izjavili su iz MFS EMMAUS-a.

Osim osiguranja sadržajnog boravka i edukacije za djecu sa poteškoćama, Udruženje MFS-EMMAUS intenzivno radi na unapređenju socijalne inkluzije djece kroz osiguranje aktivnog učešća lokalne zajednice u razvoju socijalne inkluzije, sopćili su iz Emmausa.