Hrvatske autoceste (HAC) objavile su kako se uvode sezonske cijene cestarine koje će vrijediti od 1. 7. do 30. 9.

U tom se periodu cijena cestarine povećava za deset posto. Kako HAC pojašnjava, sezonske cijene postoje za vozila I.A, I. i II. skupina, dok su cijene za autobuse i kamione ostale iste. Sezonske cijene cestarine, ističe HAC, uvedene su 2017. godine, ali se posljednje četiri godine nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni.

- Podsjećamo da je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijena cestarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene. Na primjer, ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 eura (39.49 KM), HAC ju je zaokružio na 20,10 eura (39.35 KM) umjesto na 20,20 eura (39.55 KM)

Isto tako, za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji, cestarina je ista od 2012. godine”, navodi. Hrvatske autoceste tvrde kako je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja firmi u cestovnom sektoru.

- Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja saobraćajem u ljetnim mjesecima”, ističe HAC. Uz to, napominje kako tokom ljeta najveći udio vozila čine motocikli, privatna vozila, privatna vozila s prikolicom i kamperi, piše Večernji List.