Porast prodaje luksuznih torbica, cipela i odjeće u svijetu poslije pandemije koronavirusa trebalo bi da se zaustavi ove godine usred krize kreativnosti i poskupljenja jer brendovi pomjeraju fokus na najveće potrošače, navodi se u novoj studiji konsultantske kuće "Bain", objavljenoj u utorak.

Po toj studiji koju je naručilo udruženje Altagama, Bain prognozira stagnaciju prodaje luksuznih proizvoda širom svijeta 2024. poslije blagog pada u prvom kvartalu. Taj konsultant je naveo političku neizvjesnost zbog predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, kao i ekonomsku neizvjesnost u Kini koja je dovela do fenomena "sramoćenja luksuza".

Pored društveno-ekonomskih faktora i rastućih geopolitičkih tenzija, to usporavanje je takođe djelimično "nametnuto samim sobom", rekla je partnerka iz Baina Klaudija D’Arpicio.

Ona je navela "krizu kreativnosti" u tom sektoru, jer mnoge velike modne kuće prelaze na kreativne direktore i novi fokus na super bogate kupce, na račun dijela srednje klase koji ide nagore i mladih iz generacije Z koji je podstakao rast prije pandemije.

"Postoji nedostatak jasnoće za mnoge od ovih brendova. Oni pokušavaju da povrate fokus. U zaokretu je pet, šest brendova, velikih. To ne pomaže opštem uzbuđenju", rekla je D'Arpicio za Associated press.

"Ta industrija se vodi snabdijevanjem. Kada imate brendove koji su zaista u skladu sa potrebama kupaca, obično reaguje brzo".

Ona je rekla da su potrebna neka "podešavanja" strategije i cijena, dodavši da "ne možete rasti bez srednje klase i mlađih generacija".

Među velikim modnim kućama, Gucci i Moschino su debitovali na pisti svojih novih kreativnih pravaca, dok prva kolekcija Valentino novog kreativnog direktora stiže na pistu u septembru. Šanel ima mjesto koje treba popuniti nakon što je aktuelni predsjednik podnio ostavku ranije ovog mjeseca.

Dok je inflacija jedan od elemenata povećanja cijena, D'Arpicio je rekla da se brendovi takođe ponovo fokusiraju na procijenjenih šest do osam miliona potrošača na vrhu piramide dok traže bolje profitne marže. Istovremeno, bilo je manje podmlađivanja ponuda.

Naglo povećanje cijena za artikle koji ne pokazuju značajnu inovaciju i izgledaju kao nešto ranije već viđeno, ostavlja kupce "uznemirene i zbunjene".

Stalne svjetske prognoze prodaje luksuznih proizvoda prate zaustavljeni rast potrošnje poslije pandemije koji je povećao prodaju 2021-23. za 24 odsto u odnosu na nivoe iz 2019. godine.

Prošle godine je prodaja lične luksuzne robe porasla za četiri odsto, na 362 milijarde eura sa 349 milijardi eura 2022, uglavnom zbog ponovnog porasta američkog i azijskog turizma u Evropi koji je podstakao kupovinu. Ako se tome dodaju luksuzna putovanja, djela likovne umjetnosti, automobili i jahte, ogromno svjetsko tržište luksuza proširilo se na 1,5 hiljadu milijardi eura prošle godine, naglašavajući trend ka iskustvima u odnosu na opipljiva dobra.

Japan je svjetla tačka po povratku stranih turista sa jenom koji je na najnižem nivou u odnosu na američki dolar u poslednjih 20 godina, dok Evropa nastavlja jake trendove zbog turističke potrošnje i povećanja lokalne potrošnje, posebno u francuskim i italijanskim gradovima.