Jeste li znali da jedan predmet koji većina nas ima kući, čak i po nekoliko komada, može izazvati požar u vašem domu? Vatrogasci upozoravaju da je taj uređaj produžni kabl kojeg, prema njihovim riječima, možemo preopteretiti. A to svi radimo.

Primjera radi, kad su TV, računar i lampa uključeni, dodatno uključivanje klima uređaja može dovesti do požara u domu. Većina proizvođača klima uređaja preporučuje da direktno utaknete u zidnu utičnicu umjesto produžnog kabla. Velike kućanske aparate nikada ne bi trebalo spajati na produžni kabl.

Vatrogasci kažu kako su ovo mjere zaštite od požara:

- Redovito provjeravajte produžni kabl, odnosno sve kablove koji se nalaze u njemu i zamijenite ih ako primijetite da su oštećeni.

- Držite sve kablove i utičnice podalje od velikih potrošača struje (frižider, zamrzivač, šporet), ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja da se spriječi pregrijavanje. Aparate koji nisu u upotrebi uvijek isključite iz struje.

Ovaj uređaj je glavni uzrok požara u kući: Nikada ga ne uključujte u produžni kabal

- Ne ostavljajte svoje prijenosno računare i punjač telefona danima uključene u produžni kabl jer se mogu pregrijati i izazvati požar. Izbjegavajte pretjerano savijanje produžnog kabla kako biste izbjegli oštećenje.

- Ne koristite oštećene utikače i utičnice na produžnom kablu.

- Produžni kabl mora biti odgovarajuće dužine. Ako je prekratak, može biti pod velikim opterećenjem i uzrokovati pregrijavanje, prenosi Najzena.

- Držite produžni kabl podalje od direktne sunčeve svjetlosti i izvora topline (šporet, na primjer).