Svaka kuća ima svoj recept za punjene paprike. Neki kuhari u mesnu smjesu dodaju sirovu rižu, dok je drugi tostiraju na masti, ali svi se slažu da nadjev mora biti sočan.

Tajna slasti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mješavini povrtne juhe i koncentrata rajčice, a “klasičari” više vole dodati domaći umak od paradajz.

Kupujete pogrešnu vrstu paprika

Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tankih stijenki, poput babura. Naravno, možete pokušati eksperimentirati s rogama i drugim vrstama, ali u tom ćete slučaju dobiti potpuno drukčije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake.

Pogrešno birate meso

Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smjesu se najčešće koristi mješavina mljevenog mesa, riže i luka, a dodaju se i začini poput mljevene paprike, papra, soli, peršina i češnjaka. Može se ubaciti i jaje. Čista junetina najčešće ispada previše suha, pa se koristi miješano mljeveno meso. Dobar je omjer 70:30 u korist junetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji je izbor meso od plećke.

 Pet grešaka zbog kojih punjene paprike nikad nisu dovoljno ukusne

Paprike punite do vrha

Nakon što očistite papriku od sjemenki, napunite je smjesom, ali nikada do vrha. Tokom kuhanja riža povećava volumen, pa smjesa može ispasti, a paprike popucati. Na vrh mesne smjese možete staviti i ploške paradajza jer, osim što smjesa neće ispasti iz paprike, aroma će biti primamljivija.

Dodajete previše zaprške

Paprike spadaju u povrće koje se teže probavlja, a pridodate li tome i masnoću iz nadjeva te obilje zaprške, postoji rizik da požalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumijeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi, kojim se također može zgusnuti umak.

Pogrešno pripremate rižu

Razlog zbog kojeg su paprike kod susjeda uvijek bolje može biti i u načinu pripreme riže. Odaberete li nekvalitetnu rižu ili je prekuhate, rezultat neće zvati na repete. Rižu je najbolje dodavati sirovu u smjesu ili je kratko tostirati, odnosno kratko popeći na ulju ili masti.