U utorak je potpisan Ugovor o nabavci i sporuci prvog helikoptera za potebe Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Ugovor je potpisao ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i direktor firme Shot d.o.o. Zenica Vedran Ključanin.

Prema dostupnim informacijama ugovor je u vrijednosti od 30.340.000 KM (bez PDV-a), a rok za isporuku 24 mjeseca.

Ono što sve zanima je za kakav helikopter, MUP KS-a izdvaja preko 30 miliona maraka.

Prezentaciju helikoptera održao je Vedran Ključanin, direktor firme Shot d.o.o. iz Zenice.

-Helikopter BELL 412EPX predstavlja vrhunac u tehnologiji višenamjenskih helikoptera, te je izbor svih profesionalnih službi spašavanja širom svijeta. Više od 1.300 proizvedenih helikoptera ovog modela se trenutno koristi u skoro 50 zemalja širom svijeta.

-Opremljen je dvostrukim motorima i naprednim sistemima. Ovaj helikopter nudi visoku nosivost i izdržljivost, što ga čini idealnim za razne misije, te će biti jedini takvog tipa u Bosni i Hercegovini. Njegova modularnost omogućava brzo prilagođavanje za različite zadatke, uključujući transport spasilačkih timova, medicinski transport, gašenje požara, nadzor saobraćaja i mnoge druge misije - navedeno je za vrijeme predstavljanja helikoptera.

Izdržljiv i pouzdan sa motorima PT6T-9 Twin Pac, BELL 412EPX dostiže maksimalnu brzinu od 259 km/h, dolet preko 650 kilometara i operira na visinama do 6.096 metara. Nosi do 14 putnika ili 2.268 kg tereta, čineći ga savršenim za raznolike zadatke.

Ovako izgleda helikopter od 30 miliona KM koji dolazi u Sarajevo



Napredna avionika sa digitalnim kokpitom i sofisticiranim navigacijskim sistemima omogućava precizno upravljanje u svim uslovima i čini ga veoma popularnim za razne svrhe. Ovaj helikopter je gotovo jednako zastupljen u civilnim i vojnim službama država širom svijeta.



BELL 412EPX je bio ključan u mnogim misijama, od humanitarnih akcija u Japanu do gašenja požara u Australiji, dok se u Sjedinjenim Državama se koristi za hitni transport medicinskog osoblja i pacijenata.

Ovako izgleda helikopter od 30 miliona KM koji dolazi u Sarajevo

Prije dvije godine, Hrvatska se pohvalila da je među prvima u Europi nabavila najmoderniju verziju ovog helikoptera. Osim naših zapadnih komšija, brojne europske zemlje koriste BELL 412EPX helikopter, piše Radiosarajevo.ba. Među njima su i vojska Italije, kao i Zračne snage Crne Gore, Norveške i Turske, dok ga u sastavu svojih civilnih službi imaju Finska, Slovenija i Italija.

Ovako izgleda helikopter od 30 miliona KM koji dolazi u Sarajevo